Het project Eurostaete is het sluitstuk in de gebiedsontwikkeling van het Stadionkwartier in Eindhoven. Naast het Philips Stadion maakt “lelijkste kantoor van Eindhoven” plaats voor 479 appartementen in de vrije en gereguleerde huursector. Het nieuwe wooncomplex is een verbindende schakel tussen het centrum en Strijp-S.

Van dorp met voetbalveld tot Stadionkwartier

Het Philips Stadion en het Philips Ontspannings Centrum (POC) zijn vanaf het beging van de 20e eeuw een cluster voor ontspanningsdoeleinden aan de rand van het Philipsdorp. Philips trekt zich in de jaren zeventig terug uit sociaal-culturele activiteiten. De Philips Sport Verenging wordt een zelfstandig bedrijf en het omvangrijke POC wordt in 1994 gesloopt. De grote open vlakte dient als parkeerterrein van het stadion dat in capaciteit enorm is gegroeid. De tribunes steken hoog boven de voormalige arbeiderswijk uit. In 1996 werd op het parkeerterrein het zogeheten Eurobuilding gebouwd, een kantoorgebouw dat verbonden was met het Philips Stadion.

Eurobuilding

Kantoorpand Eurobuilding maakt plaats voor wooncomplex Eurostaete.

Het grootste deel van het parkeerterrein wordt vanaf 2008 ontwikkeld tot de woonwijk Hartje Eindhoven. Twee grote bouwblokken aan de Frederiklaan met circa 500 woningen op een ondergrondse parkeergarage sluiten aan op de bestaande wijk. Aan de PSV-laan, evenwijdig aan het spoor, wordt het Stadionkwartier nu voltooid met het twee grootschalige projecten: Groot Hartje en Eurostaete. De nieuwe stedelijke wand is onderdeel van de verbindingsroute tussen Eindhoven Centraal en landgoed de Wielewaal via de voormalige fabrieksterreinen van Strijp.

Drie gebouwen, één complex

Kantoorgebouw Eurobuilding maakt plaats voor wooncomplex Eurostaete. Het project bestaat uit twee stevige bouwvolumes van zo’n 40 meter hoog en een torenvolume van circa 100 meter. De toren direct naast het stadion markeert de nieuwe dwarsverbinding tussen PSV-laan en de Frederiklaan. Op de hoek voor de toren vervangen we de afgesloten TV-compound door een open pleinruimte om de verblijfskwaliteit rond het stadion te verbeteren. Op de begane grond van de toren is plek voor een commercieel programma in de robuust betonnen plint. In de kelder van het nieuwe complex is een ruime fietsenstalling voor de bewoners. De nabij gelegen ondergrondse parkeergarage heeft voldoende capaciteit om de nieuwe woningen te voorzien.

Markante toren

De twee lage woonblokken (184 appartementen) van baksteen sluiten in schaal en materiaal aan bij het belendende woningbouwproject. Architectenbureau Van Aken werkt deze volumes verder uit. De markante toren (295 appartementen) is van diederendirrix. De drie gestapelde volumes met een rationele aluminium gevel sluit in schaal en materiaal aan bij het stadion. De drie blokken zijn duidelijk afleesbaar door een flinke uitkraging in verschillende richtingen en detaillering. De gevel per blok verschillen in gradaties van reliëf, tactiliteit en repetitie.

Daktuin

Een verborgen groene plek op hoogte is onderdeel van het nieuwe hoog stedelijke woonmilieu. De collectieve daktuin op de lage woonblokken is toegankelijk voor alle bewoners van het nieuwe complex. Zij genieten hier van een mooi perspectief op het heden en verleden van de stad.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • december 2022
  • Einddatum
  • In ontwikkeling
  • Opdrachtgever(s)
  • Interesting Vastgoed
  • Omvang
  • 25.526 m2
  • Projectpartner(s)
  • Van Aken Architecten
Christopher Ho

Meer weten over dit project?

Christopher Ho

Architect

+31 40 20 05 314E-mail