Hof van Holland is een nieuw stadsdeel van Nijmegen dat aan de overzijde van de Waal ontwikkeld wordt naast het dorp Lent. In 2018 won diederendirrix de selectie om als stedenbouwkundige vorm te geven aan het nieuwe stationskwartier. In het stationskwartier wordt ruimte geboden aan nieuwbouwwoningen – waarvan het merendeel in het sociale- en middensegment – en kantoren.

Verstopt tussen dijklichamen

De planlocatie gelegen aan de westzijde van station Lent kent grote uitdagingen. Het gebied ligt ingeklemd tussen de verhoogde spoordijk en een brug waarover een belangrijke stedelijke fietsverbinding loopt. Dit fietspad doorsnijdt het gebied in twee richtingen. Bovendien is de locatie zwaar geluidbelast door trein- en autoverkeer.

De context biedt echter ook fraaie aanknopingspunten. Tegenover het station grenst het gebied aan een oude kersenboomgaard, die zal worden omgevormd tot een stadspark. De locatie wordt verder omringd door scherfvormige samengestelde bouwblokken met laagbouw en torens.

Met een lange adem

Diederendirrix doorloopt bij stationskwartier Hof van Holland alle fases van stedenbouwkundige visievorming en -kaderstelling tot en met het ontwerp en de technische uitwerking van enkele gebouwen. We hebben in afstemming met de gemeente Nijmegen de stedenbouwkundige structuur voor het gebied ontworpen, ruimtelijke spelregels opgesteld en een beeldregieplan voor de gebouwen gemaakt. In samenwerking met MTD landschapsarchitecten is de landschappelijke inbedding ontworpen.

Bij de ontwikkeling van de diverse gebouwen, waarvan sommige reeds in aanbouw zijn, trad diederendirrix op als coördinerend architect. In ontwerpateliers stuurde wij de afstemming tussen de verschillende architecten – Moke, WE architecten en HilberinkBosch – aan.

lent01

Plein, vestibule en tuin

De morfologische structuur bestaat uit een zestal bijzondere woon(-werk)gebouwen en een parkeergebouw parallel aan het spoor.  De bebouwing gaat een ruimtelijke relatie aan met de omliggende scherven. De scherven vormen samen doorlopende straatwanden. De gebouwensembles definiëren drie deelgebieden in de openbare ruimte; het stationsplein, een vestibule en een gemeenschappelijke stadstuin voor de bewoners.

Door het lange fietstalud te laten meanderen maken we ruimte voor een directe verbinding tussen het station, de kersenboomgaard en de route naar het Hart van de Waalsprong. Een secundaire structuur van wandelroutes door de stadstuin rijgt de woongebouwen, het kantoor, het parkeerhuis en het station aan elkaar. De paden zijn onderdeel van een grote ronde, de ‘fittrack’ dwars door de Waalsprong.

O - A0 - staand

landschapsontwerp MTD

Een krachtig ensemble in het groen

De getrapte bebouwing is zo gepositioneerd dat omgevingsgeluid zoveel mogelijk wordt afgeschermd en de woningen – ondanks de hoge dichtheid – optimaal uitzicht hebben op de groene omgeving. De overgangen tussen gebouwen en de openbare ruimte zijn vormgegeven als collectieve buitenruimten, omzoomd door begroeide pergola’s. Dit motief herhaalt zich op de daken, met tuinen en terrassen op hoogte rond het stationsplein. Het nieuwe parkeerhuis vormt een groene wand die de stadstuin afschermt van het spoor. De landschappelijke en morfologische samenhang wordt bekrachtigd door alle gevels in het ensemble in verwante kleuren- en materialen te realiseren.

Product van intensieve samenwerking

Ambities stellen middels een stedenbouwkundig plan en beeldregie is stap één, maar de beste wijze om integraal de samenhang en kwaliteit van een complexe opgave als het stationskwartier te borgen is door nauw samen te werken, van begin tot eind. Een open houding van gemeente, woningcorporaties, ontwikkelaar en ontwerpers is cruciaal voor dit iteratieve proces. Iedere opstalontwikkeling volgt haar eigen tempo binnen een structureel overleg tussen alle partijen. In plaats van te onderhandelen over de eigen ‘postzegel’ gaan we met elkaar in gesprek om samen knelpunten om te zetten in synergie.

Projectgegevens

  • Einddatum
  • In ontwikkeling
  • Opdrachtgever(s)
  • Heijmans Vastgoed
  • Projectpartner(s)
  • MTD Landschapsarchitecten
  • Visualisatie
  • diederendirrix
Thijs Kieboom

Meer weten over dit project?

Thijs Kieboom

Stedenbouwkundige & architect

+31 40 20 05 313E-mail