De afdeling Coherence and Quantum Technology (CQT) van de faculteit Technische Natuurkunde heeft nu een separaat gebouw op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven. Het multifunctioneel gebouw met laboratoria, werkplekken en onderwijsruimtes voldoet aan de zeer specifieke eisen om goed onderzoek te verrichten. De constructie en gevel is zo ontworpen dat het gebouw in de toekomst ook geschikt is voor een andere functie en/of gebruiker.

Inpassing in omgeving

Gebouw Qubit beslaat 2.100 m2 verdeelt over drie bovengrondse lagen en een kelder. De nieuwbouw is onderdeel van het bestaande gebouw Flux (faculteiten Electrical Engineering en Technische Natuurkunde) en sluit aan op de loopbrug met gebouw Cascade (laboratoriumgebouw faculteit Natuurkunde). De route van de bestaande loopbrug loopt dwars door de eerste verdieping van het nieuwe gebouw heen en sluit hier aan op de ontvangstruimte die tevens als entree fungeert.

Het nieuwe volume van Qubit heeft in functie, schaal en positie sterke verwantschap met de subfamilie van campusgebouwen waar ook de gebouwen Ceres, Gaslab en De Zwarte Doos onder vallen. De vormgeving van de gebouwen is elegant en ze dienen een specifieke functie binnen de onderwijs- en onderzoeksprogramma’s van de universiteit.

Expressieve maatsystematiek

De gevel verhoudt zich tot wat er al is, niet door contrast maar door een eigentijdse interpretatie. Door de gekozen maatsystematiek wordt er een technisch frame gecreëerd dat veel indelingsvarianten mogelijk maakt van de verfijnde aluminium vliesgevel. Het vele glas op de verdiepingen is een goede tegenhanger van de gesloten kelderverdieping en borgt transparantie en beleving. De verticale aluminium vinnen zorgen voor schaduw, reliëf en diepte. Binnen dit gevelframe is het mogelijk om voor verschillende invullingen te kiezen, afgestemd op de behoefte van de achterliggende functie. De gevel kent smalle dichte en open delen en ventilatieluiken voor natuurlijke ventilatie. De verhoogde begane grond en de plintwerking articuleren duidelijk de aansluiting op het maaiveld van het nieuwe gebouw.

Flexibele invulling

De hoofdconstructie bestaat uit betonnen vloeren, vrijstaande kolommen en twee vaste ontsluitingskernen. De open vloeren van alle verdiepingen zijn vrij indeelbaar en geschikt voor diverse laboratorium-, onderwijs- en kantoorruimtes. Door de hoofdconstructie en maatsystematiek van de gevel zijn de indelingen en functies in de toekomst eenvoudig aanpasbaar.

Ondergronds lab voor specialistisch onderzoek

De keldervloer is groter dan de verdiepingsvloeren en vrij van daglicht. Hier komen voor de eerste gebruiker alle laboratoria, een stralingsbunker en een ruimte met een volledig trillingsvrije vloer voor specifieke laserapparatuur. De laboratoria zijn afgeschermd van invloeden van buitenaf, wat een uitgangspunt is voor de onderzoeken met lasermachines.

Bovengronds lichte werk- en onderwijsruimtes

Op de drie bovengrondse lagen komen in eerste instantie diverse kantoor-, vergader- en onderwijsruimtes. De ontvangstruimte op de eerste verdieping vormt het hart van het gebouw. Vanuit de loopbrug betreed je hier het gebouw. De colloquiumzaal kan met een loopdeur over de hele breedte van de ruimte verbonden worden met – of juist afgescheiden worden van – de ontvangstruimte. Ook op de begane grond zijn met name kantoorruimtes ingericht. En op de tweede verdieping zijn er, naast de ruimtes voor de gebouwinstallaties, ook open studieruimtes voor studenten. Op alle verdiepingen zijn vergaderplekken gesitueerd.

Pareltje

Qubit heeft een technologische uitstraling. Het zinspeelt op het hoogwaardige onderzoek naar de interactie tussen licht en materie dat hier plaats zal vinden. Het gebouw is standvastig en lichtvoetig. Open en gesloten. Het aanzien en de ervaring van de opvallende gevel is tijdloos, terwijl de invulling van het gebouw kan fluctueren in de tijd. Het gearticuleerde maatsysteem van de gevel is onderscheidend en gedurfd.

Projectgegevens

  • Startdatum
  • mei 2020
  • Einddatum
  • september 2023
  • Opdrachtgever(s)
  • Dienst Huisvesting TU/e
  • Omvang
  • 2100 m2
  • Fotografie
  • Mitchell van EijkTon Langenberg
Rob Meurders

Meer weten over dit project?

Rob Meurders

Senior architect / partner

+31 40 20 05 301E-mail