Actueel

Historische foto Stadsschouwburg Nijmegen

Team diederendirrix wint selectie voor verbouwing Stadsschouwburg Nijmegen

1 maart 2024

Het team van diederendirrix wordt de architect voor de verbouwing van Stadsschouwburg Nijmegen. Het pand van de architecten Bijvoet & Holt wordt van binnen en buiten verduurzaamd en beter toegankelijk gemaakt. Ook wordt het pand gastvrijer gemaakt voor artiesten en publiek. Het Rijksmonument uit de wederopbouwperiode dat tussen 1955-1961 is gebouwd aan het Keizer Karelplein onderging de afgelopen 60 jaar geen grootscheepse verbouwingen.

Bij de verbouwing worden installaties (zoals werktuigbouwkundige, elektrotechnische en theater technische installaties) vervangen die aan het eind van hun levensduur zijn. Ook worden er bouwkundige aanpassingen gedaan, onder andere om beter verbinding te kunnen maken met de stad. Het pand en de omgeving worden verduurzaamd en gastvrijer gemaakt voor artiesten en publiek, maar ook veiliger en toegankelijker voor mensen met een beperking. De foyers worden aangepast zodat er overdag door bezoekers en voorbijgangers kan worden gewerkt, gestudeerd of mensen elkaar kunnen ontmoeten. Het café wordt omgevormd tot creatieve zaal zodat theatermakers er kunnen repeteren.

Eva Middelhoff, directeur Stadsschouwburg Nijmegen en Concertgebouw De Vereeniging benadrukt: ‘Na opening is de vernieuwde Stadsschouwburg hèt Theater van de Toekomst dat zich meer dan ooit opent voor de stad. Het wordt een plek die toegankelijk is voor iedereen. Tijdens de werkzaamheden zijn er voorstellingen op andere plekken.’

‘We hebben alle vertrouwen in architectenbureau Diederendirrix en samenwerkingspartners Buro Lubbers (landschapsarchitect), BERNS Architectuur (restauratiespecialist), Architectencollectief deMunnik-deJong-Steinhauser (interieurarchitectuur), PBTA (Theateradvies) en MK4D (lichtontwerp). De Stadsschouwburg wordt nog meer voor iedereen. En ook worden de kwaliteiten van het oorspronkelijke brutalistische ontwerp van de Stadsschouwburg in de geest van Bijvoet hersteld en versterkt. Er is aandacht voor actuele thema’s als verduurzaming, publieke ruimte en biodiversiteit’ aldus wethouder Noël Vergunst van stedelijke ontwikkeling en cultuur.

Het team van Diederendirrix architectuur & stedenbouw heeft ruime ervaring in de nieuwbouw en renovatie van publieke gebouwen. Het bureau is onder andere bekend van poppodium Nieuwe Nor in Heerlen en theater De Kattendans in Bergeijk. In Nijmegen is het bureau bekend van het Kerk-klooster met woon-zorgappartementen in de voormalige Kloostertuin Brakkenstein en het nieuwe Archeologisch Depot aan de Nieuwe Dukenburgseweg. De architect vormt samen met Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau (constructeur), Huisman & Van Muijen installatieadviseurs en DGMR als adviseur Bouwfysica en brandveiligheid de kern van het ontwerpteam.