Aannemingsbedrijf Martens had al ervaring met Design, Build & Maintain, toen het besloot mee te doen aan de competitie voor de herontwikkeling van het raadhuis en aangrenzend kantoor van de Rabobank in Krimpen aan de IJssel. Die ervaring betrof vooral woningbouw, geen utiliteitsbouw. Martijn Martens koos diederendirrix als architect en samen wonnen ze de competitie.
Drie dialogen
“Lang geleden hebben we met diederendirrix samengewerkt aan een nieuwbouwproject in Den Haag. Toen ik voor het raadhuis hun website bezocht, zag ik dat ze inmiddels veel ervaring hadden met de transformatie van gebouwen. Bovendien hadden ze net een BNA-prijs gewonnen. Een geschikte partij dus!” Het team van Martens met diederendirrix werd geselecteerd en mocht door naar de dialoogrondes. In drie rondes is het plan bijgeschaafd en afgestemd op de wensen van de opdrachtgever. “Voor ons waren die dialoogrondes nieuw, maar diederendirrix had eerder met dit bijltje gehakt. Zij stelden op de juiste momenten de juiste vragen en waren klantgericht. Wilde de opdrachtgever iets veranderen in het ontwerp, dan dachten we de consequenties ervan door tot in detail. Wat betekent het verschuiven van een raam bijvoorbeeld voor de hoge duurzaamheidsambities? Elke wijziging toetsten we aan onze aanbieding. Ik heb hier veel van geleerd. De opdrachtgevers waren erg enthousiast over het ontwerp en blij dat ons team gewonnen heeft.”
Meedenken
Het gebouw is in een zeer kort tijdsbestek ontworpen en uitgevoerd. “In juli zijn we geselecteerd voor de dialoogrondes, in oktober is ons de opdracht gegund, in december zijn we met de sloop gestart van de bestaande situatie en een jaar later was het nieuwe raadhuis klaar. Van uitnodiging tot oplevering duurde het maar 1,5 jaar.” Ondanks de enorm strakke planning is het proces harmonieus en vloeiend verlopen, mede dankzij de architecten. “Normaal hebben we vaak discussies met de architect over bijvoorbeeld de technische uitwerking van een bepaald onderdeel. Nog nooit heb ik meegemaakt dat een architect zo constructief met ons meedenkt, ook over techniek, proces en toekomstig onderhoud. Zeker met zo’n beperkt budget en krappe planning moet je als team samen aan de slag, in korte tijd klappen maken die meteen raak zijn. Het is dan geven en nemen. Dat werkt niet met sterallures. Het vraagt om flexibiliteit, kundigheid en prettige communicatie.”
“Nog nooit heb ik meegemaakt dat een architect zo constructief met ons meedenkt.”
Trots en tevreden
“De gebruikers zijn allemaal erg tevreden met hun nieuwe gemeentehuis en bank. De bogen van het oorspronkelijke gebouw zorgen voor herkenbaarheid. Het is nieuw en toch vertrouwd. Voor onszelf is het project een paradepaardje. Het ontwerp, de duurzaamheid en de bouwtijd, het is allemaal knap gedaan. Vooralsnog is het het duurzaamste gemeentehuis in Nederland. Het laat zien dat voor dit soort projecten niet per se grote partijen nodig zijn. Een plaatselijke aannemer kan het ook. Ik rijd regelmatig langs het raadhuis en, ja, dan ben ik best trots.”