Bouwinvest is een vermogensbeheerder en belegt voor institutionele investeerders, met name pensioenfondsen, in vastgoed. Michiel de Bruine speurt met zijn team naar woningprojecten voornamelijk in de Holland Metropole Region, de vijf grote steden in Nederland en de gebieden daaromheen. Deze woningen verhuren zij in het midden- en vrije sectorsegment. Hierbinnen passen de Picuskade en De Gebroeders in Eindhoven en het KVL-terrein in Oisterwijk uitstekend.
Oog voor de huurder
Is het toeval dat Bouwinvest meerdere ontwerpen van diederendirrix in de portefeuille heeft? “Waarschijnlijk niet.” antwoordt De Bruine. “We behartigen de belangen van onze aandeelhouders. Daarom kiezen we voor kwaliteit van het vastgoed en de plek. Ofwel de bereikbaarheid van de locatie, de verbinding met de stad, de uitstraling van het project en de verwevenheid met de omgeving. We hebben oog voor de wensen van huurders, zodat woningen voor minimaal de komende twintig jaar tot dertig jaar verhuurd kunnen worden. Diederendirrix kijkt op dezelfde manier. Het gaat bij hen niet alleen om het uiterlijk vertoon. Wij zoeken partners met zo’n langetermijnvisie en dat is diederendirrix als architect.”
Samenwerken
Het is een groot voordeel als een plan precies aansluit op de wensen van de belegger en daarmee van de toekomstige huurder. De Bruine licht dit toe: “Voor het Residential Fund zijn kwaliteit, betaalbaarheid en duurzaamheid van essentieel belang. Bij ons zijn woningen bij voorkeur minimaal vijftig vierkante meter, liefst iets groter. We kijken of de plattegronden logisch zijn, de materialisering duurzaam en het ontwerp aansprekend is. Het is fijn als je een architect hebt die dat snapt. Die net als wij door het oog van de gebruiker kijkt. Door vaker samen te werken ga je elkaar beter snappen en kom je sneller tot woningen die op de lange termijn waarde behouden.”
Waarde voor de lange termijn
Met een scherp oog voor kwalitatieve projecten die voor minimaal twintig tot dertig jaar verhuurd kunnen worden, kost het De Bruine geen moeite om te vertellen wat hij waardeert aan de projecten van diederendirrix. “Het industriële karakter van het KVL-fabrieksterrein maakt het een stoere plek waar de woningblokken heel goed passen.” Bij De Gebroeders vindt De Bruine dat de gebouwen, door hun getraptheid, goed in de omgeving verweven zijn. En bij de Picuskade straalt de kwaliteit ervan af vindt hij. “Er is veel aandacht voor details. En dan hebben we in alle drie de projecten ook nog eens middenhuur kunnen realiseren.” Geen minpunten? De Bruine lacht: “Nou misschien eentje. Meestal zijn artist impressions mooier dan in de realiteit. Bij de Picuskade was het andersom. Het project is in het echt prachtig geworden.”