Tim Kouthoofd, architect en bewoner van het eerste uur, is blij met zijn loft in Anton. “De renovatie van de oude radiofabriek is mooi gedaan. Ik ben echt gecharmeerd van het industriële karakter, de open ruimte en ook de dynamiek op Strijp S.”
Tim was al lang op de hoogte van de plannen om Strijp S te transformeren tot een bruisende wijk voor wonen, werken en recreëren. Toen Trudo de eerste informatiesessie hield, was hij er bij. “Het leek me erg leuk om in dit stedelijke, levendige gebied te wonen dat volop in beweging is, dus zodra het kon hebben we ons ingeschreven voor een appartement in Anton of Gerard. Pas na de inloting konden we kiezen uit de twee gebouwen en de verschillende lofts. We hebben alle plattegronden bestudeerd. Wat kunnen we van de ruimte maken? Hoe is de lichtinval? Willen we per se een balkon? Deze loft in Anton kwam er als beste uit. De loft is in de breedte georiënteerd, heeft veel ramen en ligt op het zuiden. Wanneer het grote raam open staat, komt buiten naar binnen. Van dit type zijn er maar vier in Anton. Gelukkig was hij voor ons beschikbaar. We zijn er heel blij mee.”
Industrieel en flexibel
De lofts in Anton hebben nog een authentieke, industriële sfeer en ze bieden de bewoners veel vrijheid in de inrichting. “Eigenlijk hebben we weinig gedaan aan de ruimte. De sporen van de oude fabriek hebben we bewust zichtbaar gelaten. We hebben het plafond niet schoongemaakt of geschilderd, omdat we het mooi vinden dat de geschiedenis leesbaar is. Dat levert soms grappige commentaren op. Mijn oma snapte het niet helemaal. Een nieuwe woning hoort toch netjes te zijn? Ben je nog niet klaar?” De eerste bewoners van Anton mochten zelf de plaats van de keuken en de badkamer bepalen. “Wij hebben de keuken een centrale plek gegeven, maar de flexibiliteit van de ruimte betreft vooral de hoogte: 4,5 meter. Uniek! Officieel is dit te laag voor twee verdiepingen, maar voor ons is het juist één van de troeven van Anton. De hoogte hebben we benut voor een slaapkamer, die hangt als een doos aan het plafond. De vloer blijft daardoor zoveel mogelijk open.”
“We hebben alle plattegronden bestudeerd. Wat kunnen we van de ruimte maken? Hoe is de lichtinval? Willen we per se een balkon?”
Een hechte gemeenschap
Nog voor de oplevering had Anton een actieve gemeenschap van bewoners. “Op Facebook wisselden we ideeën uit en maakten we afspraken over gezamenlijke inkopen. Ook later bij het verhuizen en verbouwen werden over en weer adviezen gegeven. De rolsteiger werd van loft naar loft gerold. Er zijn zo hechte vriendengroepen ontstaan. In de gemeenschappelijke ruimte organiseren we vergaderingen en borrels. De echte ontmoeting vindt plaats op het dak. In de daktuin blijven mensen langer zitten, vrienden komen er barbecueën en in de zomer zetten ze er een zwembadje op.”
Nog toekomstplannen? “Misschien dat we op de badkamer nog een logeerkamer maken. Verhuisplannen hebben we nog niet. Wellicht dat we de loft in de toekomst kunnen uitbreiden. Kopen? Ja, dat zou ook interessant zijn.”